Som Alternativ folketingskandidat ser jeg gerne, at Danmark får del i Indiens væksteventyr og bidrager til at gøre væksten grønnere med grøn ”know how”, grøn teknologi og landsbrugsløsninger m.m. Men vækst må aldrig komme på bekostning af menneskerettighederne! Læs denne spændende kronik om Lars Løkke, Narendra Modi og Kashmir.
Løkke forsømte at kritisere Indiens brud på menneskerettighederne ved topmøde
Hensynet til dansk vækst skyggede for kritikken af Indiens årelange brud på menneskerettigheder i Kashmir-provinsen, da Lars Løkke Rasmussen for nylig mødte Indiens premierminister Narendra Modi
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødte i sidste uge Indiens premierminister Narendra Modi under fire øjne. Mødet fandt sted ved det nordisk-indiske topmøde i Stockholm.
Den diplomatiske krise, som det dansk-indiske forhold har været præget af siden sagen om Niels Holck, er tilsyneladende fortid. Niels Holck kastede i 1995 våben ned til en indisk oprørsgruppe i delstaten Vestbengalen og flygtede efterfølgende til Danmark. Indien har siden krævet Holck udleveret til retsforfølgelse. Østre Landsret har afvist kravet, hvilket har medført et køligt forhold mellem Danmark og Indien.
Formålet med det dansk-indiske tete-a-tete var at skabe øget samarbejde om handel, vækst og klima-verdensmålene. Det giver god mening, for Indien er den hurtigst voksende G20-økonomi, og fra 2022 forventes landet at være verdens folkerigeste.
Statsministeren ønsker at styrke samarbejdet om energi og klima ved at bidrage til, at Indiens imponerende vækst bliver grønnere. Det haster, for Indiens kraftige vækst og industrialisering er efterfulgt af en lige så hastigt voksende forurening, der alene i 2015 var skyld i mere end en million menneskers død. Det er derfor naturligt, at statsministeriet ser store muligheder i at eksportere dansk knowhow, grøn teknologi og landbrugsløsninger til et gigantisk voksende marked.
Og hvis denne nye dansk-indiske samarbejdsalliance også kan resultere i en fredelig løsning på Holck-sagen, så er der vel tale om en ren win-win-situation for alle parter – eller næsten alle parter.
Indlægget er bragt i Information, læs mere her: Indiens brud på menneskerettighederne